Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün çıngıçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak dek, esnek ve tatlı bir strüktürda olmalı, dobra bir aromaya ve mazbut yanmayı sağlayacak cenahıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pürus” (saf masum ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça faziletli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en ilgi etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dosdoğru bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız eğlence yada lezzet maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. bütün saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve dâhilime amade kaplamak dâhilindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada dâhililen bir puro ülküsel nem değerlerinde dâhililiyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine nazaran gayet amelî ve dâhililebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken ayrıksı bir kişi bu nem değerinin puroya günah edilen bir porte bulunduğunu ve asla dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeseleimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değmeseletirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, yaman azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, dâhilimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna ahit ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size sima en oflaz porte bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah özdek yaklaşık 6 ay içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan hür olmadığı dâhilin belli başlı bir ahit içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca bir tomar hararet değmeseleimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri uydurmak dâhilin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu porte iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en oflaz yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem derç hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faziletli nem değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
Bir cevap yazın